Po tehnolog u svakoj pekari

Bez autora
Feb 04 2014

Svaka pekara obavezna je da ima najmanje jednog zaposlenog tehnologa koji će da radi četiri sata svakog radnog dana u cilju obezbjeđenja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti proizvoda. Predviđeno je to izmjenama pravilnika o sadržaju i sprovođenju opštih i specifičnih uslova higijene hrane. U Inspektoratu RS su rekli su da je do izmjena pravilnika došlo zbog kršenja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između pekara i tehnologa. Ranijim propisima nije bilo precizno definisano u kom periodu tehnolog mora biti angažovan, nego je bilo navedeno da se to radi na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. Pekari su samo fiktivno zaključivali ugovore sa tehnolozima, rekla je ovo portparol Inspektorata RS Duška Makivić.

Po tehnolog u svakoj pekariSvaka pekara obavezna je da ima najmanje jednog zaposlenog tehnologa koji će da radi četiri sata svakog radnog dana u cilju obezbjeđenja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti proizvoda.

Predviđeno je to izmjenama pravilnika o sadržaju i sprovođenju opštih i specifičnih uslova higijene hrane.

U Inspektoratu RS su "Glasu Srpske" rekli su da je do izmjena pravilnika došlo zbog kršenja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između pekara i tehnologa.

- Ranijim propisima nije bilo precizno definisano u kom periodu tehnolog mora biti angažovan, nego je bilo navedeno da se to radi na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. Pekari su samo fiktivno zaključivali ugovore sa tehnolozima - rekla je ovo portparol Inspektorata RS Duška Makivić.

Dodala je da, pored pekara, propisi važe i za mlinove i proizvođače sokova i flaširane vode.

- Cilj inspekcije nije kažnjavanje, tako da inspektori nisu izricali novčane kazne, već su rješenjem nalagali preduzetnicima da zaposle potrebni kadar. Tek u slučajevima gdje je utvrđeno da subjekti nisu postupili po rješenju inspektori su izricali novčane kazne - rekla je Makivićeva.

Predsjednik Udruženja pekara regije Banjaluka Goran Grabovac ističe da je u praksi teško primijeniti da svaka od 84 gradske pekare ima tehnologa.

- Problem je to što se pravilnik odnosi i na pekare koji zapošljavaju pet i 105 ljudi. Za pekare, koji imaju manje zaposlenih, tehnolozi su veliko opterećivanje kad su u pitanju tekuće mjesečne obaveze - rekao je Grabovac i dodao da je pravilnikom trebalo da budu obuhvaćeni i ostali subjekti koji posluju sa hranom, naročito, mesnice.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić kaže da svega 30 odsto pekara u cijeloj Srpskoj ima po tehnologa.

- Pravilnik je loš. Zašto samo pekare da imaju tehnologe, gdje su ta lica u mesnicama i drugim prehrambenim industrijama. Kad bi mjere bile rigoroznije, onda bi 50 odsto pekara zatvorilo svoje radnje, jer je pitanje da li bi to oni finansijski mogli podnijeti - istakao je Trivić.

Milijana Čičić je rekla da su potrebne strože kontrole pekara, mesnica i ostalih objekata gdje se proizvodi i prodaje hrana.

- Prečesto se dešava da kupci u hrani nađu nešto čemu tamo nije mjesto - dodala je ona.

Kazne

Inspektori za hranu su od početka oktobra 2012. godine izvršili 191 kontrolu pekara, a u 178 slučajeva utvrđene su razne vrste nepravilnosti.

- Inspektori su u 173 slučaja rješenjem naložili otklanjanje nedostataka, u četiri slučaja izrečene su mjere zabrane upotrebe određenih sirovina za proizvodnju pekarskih proizvoda i izrečena je jedna zabrana rada objekta - rekli su u Inspektoratu RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik